Klachten

Wat zijn vermoeide ogen?

Door dagelijks achter een computerscherm te werken kunt u last krijgen van vermoeide ogen.
Uw ogen moeten zich (te) veel inspannen om continu de teksten op het scherm te lezen en te
scannen. Het werken met het beeldscherm gaat samen met het wijd open houden van de ogen en het verminderen van het oog knipperen.

Op de ogen bevindt zich traanvocht, dit zorgt voor de bevochtiging van de ogen. Verder beschermt dit vocht het hoornvlies tegen uitdroging, vuil en infecties. Elke 20 tot 30 seconden maken de oogleden een knipperslag. Er komt dan een dun laagje traanvocht vrij dat zich gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit traanvocht is nodig om een optimale gezichtsscherpte te krijgen. Dit wil zeggen een glad oppervlak waarop de lichtstralen optimaal worden gebroken.

Let op: in ontspannen toestand knippert u om de 20 seconden met uw ogen. Wanneer u met een computer werkt neemt de knipperfrequentie af tot elke 45 seconden!

Doorsnede van het menselijk oog

Doorsnede van het menselijk oog

Omschrijving van de afbeelding: In deze afbeelding is een doorsnede van het menselijk oog te zien. Hier is goed te zien dat de voorzijde van het oog is opgebouwd uit de oogspier, het bindvlies, het hoornvlies, de iris, de pupil, de lens en het straallichaam. De achterkant van het oog is opgebouwd uit het netvlies, het vaatvlies, het glasachtig lichaam, de gele vlek, het oogzenuw en de blinde vlek.

Wat zijn de oorzaken van vermoeide ogen?

Vermoeide ogen komen voort uit zowel de inrichting van uw werkomgeving als uw persoonlijke computergebruik.

Belangrijk op uw werk is de verlichting. Door het niet juist plaatsen van het beeldscherm, kan er ongewenst licht van buiten op uw beeldscherm weerkaatsen. Ook lichtbronnen die te dicht bij het beeldscherm staan kunnen uw ogen vermoeien.

Het is daarnaast van belang om aandacht te besteden aan het warmte- en vochtigheidsklimaat. Een regulier beeldscherm geeft dezelfde warmteproductie als één persoon in een werkvertrek. In bepaalde ruimtes kan dat de ogen aantasten. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes waar de airconditioning aanstaat, waar gerookt wordt of waar de centrale verwarming hoog aanstaat.

Wanneer u lang, zonder onderbreking achter uw beeldscherm werkt kunnen klachten optreden. Bepaalde spiervezels worden hierdoor namelijk eenzijdig overbelast.

Welke klachten kun u herkennen?

Wanneer u last heeft van vermoeide ogen kunnen er diverse klachten optreden. Wanneer u geen actie onderneemt zullen de onderstaande klachten regelmatig terugkeren of zelfs blijvend aanwezig zijn.

Vermoeidheid is een vaak gehoorde klacht, ook kunnen voorkomen:

Hiernaast kunt u 'droge ogen' herkennen door vastklevende oogleden, die u kunt hebben tijdens het opstaan. Heeft u last van een wisselend gezichtvermogen (waas, draaiing, zwarte vlekken)? Knipper een aantal keer en uw zicht wordt tijdelijk weer beter.

© 2019 computerogen.nl


Last updated: September 3, 2019