Open uw ogen

De Nederlander geeft weinig prioriteit aan het bezoeken van een oogarts. In
Nederland bezoekt 65 procent van de burgers nooit een oogarts, terwijl het Europees
gemiddelde op 38 procent ligt. Dat komt naar voren in het Healthy Sight onderzoek, dat het
internationale onderzoeksbureau IPSOS heeft uitgevoerd.

Daarentegen ziet een grote meerderheid van de Nederlanders een eventueel verlies van het gezichtsvermogen, veelgenoemd als belangrijkste zintuig, als grote angst blijkt ook uit dat onderzoek. Toch bezoekt 85 procent van de Nederlanders pas de oogarts wanneer er al oogklachten zijn. Uit voorzorg je ogen laten controleren bij een opticien of oogarts is dan ook geen overbodige luxe. Ook kan uw Oog laseren een oplossing zijn.

Een van de veelgenoemde veroorzakers van oogproblemen zijn dichtbij het beeldscherm zitten. Nederlanders hebben vooral aan het einde van de dag en tijdens het autorijden last van hun ogen. Desondanks denkt 70 procent dat de oogklachten van tijdelijke aard zijn. Of dit klopt is een tweede, want van de volwassen Nederlandse ondervraagden in het onderzoek draagt bijna tweederde een bril of contactlenzen. Daar komt nog bij dat veel Nederlanders last ondervinden aan vermoeide ogen, waarmee niet naar een oogarts wordt gegaan.

Doordat steeds meer mensen tijdens hun werk of studie achter een beeldscherm zitten, zal dit aantal alleen maar toenemen. Wanneer u op tijd handelt kunt u de klachten van het werken achter de computer beter inzien. Stop oogklachten door verkeerd computergebruik nu, wees bewust én sluit regelmatig uw ogen!

Deze website is opgericht om te informeren welke klachten u kunt krijgen door te lang geconcentreerd te kijken naar een beeldscherm. Onderzoeken geven niet aan dat beeldschermgebruik schadelijk is voor de ogen. Het kan echter wel leiden tot klachten aan de ogen die erg irritant zijn en wat structureel kan worden. Zelf heb ik ervaren dat tijdens kantoorwerk mijn ogen erg droog werden, doordat ik de hele dag geconcentreerd naar het beeldscherm zat te kijken en daardoor te weinig knipperde. Ook heb ik vaak last als de airconditioning aan staat. In het begin dacht ik dat dit kwam door mijn lenzen, maar ook wanneer ik een bril draag (voor langere tijd) blijf ik last hebben van droge ogen. Deze irritatie blijft ook 's avonds opspelen. Heeft u een vraag of opmerking over deze website, dan kunt u dat aangeven via info@computerogen.nl.
- Thomas Kok


Bronvermelding:

IPSOS Healthy Sight-onderzoek voor Transitions Optical, 2007, 2008 onder nationale proefpersonen in Frankrijk, Nederland, Spanje, Portugal, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

http://www.optometrie.nl/nieuws/nederlander-hecht-weinig-belang-aan-oogverzorging

Onderzoek oogklachten door computergebruik, www.computerogen.nl, augustus 2009

www.computerogen.nl

© 2019 computerogen.nl


Last updated: September 3, 2019