Sluit uw ogen

Vermoeide ogen behandeling en voorkoming

Vermoeide ogen is een term voor overbelaste ogen, dit is wanneer de ogen pijnlijk, zwak of zwaar aanvoelen bij intensief gebruik. Het is geen ziekte en vereist geen behandeling, echter kunnen de klachten onprettig zijn dus het is beter om deze te voorkomen. Verzorg uw ogen goed. Neem de volgende maatregelen:

1)Zorg voor de juiste werkomgeving.

Zorg voor een goed beeldscherm, flikkeringen en lijnvervorming mogen niet voorkomen! Uw beeldscherm moet op de juiste plek staan. Dit betekent dat er geen glans of spiegeling op het scherm terecht mag komen. Waar mogelijk plaatst u het scherm haaks ten opzichte van het raam, u heeft dan weinig last van zijdelings invallend licht. Verder zijn zonwerende maatregelen en aangepaste verlichting onontbeerlijk. Er moet voldoende licht zijn, lichtbronnen mogen zich echter niet te dicht bij uw computerscherm bevinden.

Besteedt aandacht aan het klimaat in uw werkruimte. Zorg voor een optimale luchtvochtigheid (30-70%) en temperatuur (20-26°C. afhankelijk van het seizoen). Voor het verhogen van de luchtvochtigheid plaatst u bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of een waterbak aan de verwarming. Voor het verlagen van de luchtvochtigheid kunt u gebruik maken van een vochtvreter. Wanneer er een airconditioning of ventilator aanwezig is, moet u niet in de directe luchtstroom gaan zitten. Vermijd rook en andere stoffige ruimtes.

Ook planten hebben effect op de werkomgeving, onder andere op de luchtvochtigheidsgraad, warmteregulering en het zuiveren van de omgevingslucht. Enkele planten die de luchtkwaliteit verbeteren zijn Ficus, Aloë Vera en Dracaena.

2)Neem op de juiste wijze plaats voor uw beeldscherm.

Ga altijd recht voor uw beeldscherm zitten. De afstand tussen uw ogen en het beeldscherm moet liggen tussen de 50-70 cm. Wanneer u zich wisselend concentreert op een beeldscherm en papier zorg dan dat u beide op de juiste afstand plaatst. De afstand tussen oog en document moet ongeveer gelijk zijn aan de afstand tussen oog en beeldscherm. Een handig hulpmiddel hiervoor is de documenthouder, die u direct naast uw beeldscherm positioneert. Hiermee zorgt u ervoor dat hoofd- en oogbewegingen tot een minimum beperkt blijven.

3)Wees bewust van het gebruik van uw ogen.

Gedurende lange tijd achter het beeldscherm zitten is niet goed voor uw ogen. Let er daarom op dat u voldoende tijd neemt om uw ogen even te ontspannen. Werk nooit langer dan twee uur onafgebroken achter uw beeldscherm. Dit betekent of andere werkzaamheden gaan doen of een korte pauze inlassen. Zorg ervoor dat u bewust vaak met uw ogen knippert, zodat uw ogen vochtig blijven.

Zorg voor een goed contrast van het beeldscherm. Werk daarnaast bij voorkeur met een witte achtergrond en zwarte tekst. Het contrast maakt dat u uw ogen minder hoeft in te spannen. Verder kunt u de voorkeur geven aan het gebruik van de lettertypes Arial of Times New Roman. Deze lettertypes hebben goed onderscheidbare tekens en zijn dus goed leesbaar.

© 2019 computerogen.nl


Last updated: September 3, 2019